Wat is nou Minimalistisch wonen hier de beste tips 2021

Minimalistisch & comfortabel wonen

Tips voor Minimalistisch wonen jouw woonomgeving in een minimalistische stijl.

Tegenwoordig worden we vaak geconfronteerd met stress in ons dagelijks leven. Daarom is het extra fijn als je na een lange werkdag thuiskomt in een omgeving die niet overweldigend is. Een minimalistische inrichting is niet alleen een populaire trend, maar ook een levensstijl die het dagelijks leven kalmeert.

Minimalisme is de kunst van het weglaten, maar wie ooit zijn garderobe heeft georganiseerd, weet dat het toepassen van minimalisme in een appartement tijd kost. Hier zijn enkele tips om het opruimen gemakkelijker te maken en meer te leren over minimalistisch wonen.

Minimalistisch & comfortabel wonen
Minimalistisch wonen

Waar komt de trend van minimalistisch wonen vandaan?

In 1965 werd de term minimalisme voor het eerst gebruikt in de kunstgeschiedenis. Het diende als een overkoepelende term voor het werk van verschillende Amerikaanse kunstenaars. Zij produceerden sculpturen in de vorm van geometrische objecten die niet bedoeld waren om geschiedenis of symbolen uit te beelden. De kunstwerken waren puur wat ze waren, zonder diepere betekenis.

Wat betekent een minimalistische inrichting precies?

Als u uw huis wilt inrichten op een minimalistische manier, is het cruciaal om te begrijpen wat dit precies betekent. In tegenstelling tot andere woontrends kunt u alleen zelf deze vraag beantwoorden. Door alles wat overbodig is uit uw huis te verbannen en alleen te kiezen voor wat u echt nodig hebt en belangrijk vindt, zult u een minimalistische levensstijl ervaren.

Tips voor het creëren van een minimalistische woonsfeer – algemene suggesties

Welke items zijn vereist? Een simpele vraag, maar één die leidt tot moeilijke keuzes. Daarom is het belangrijk om vooraf grondig uw hele huis te evalueren, kamer per kamer. Neem een potlood of notitieblok en ga elke kamer langs. Maak aantekeningen van meubels of accessoires waar u twijfelachtig over bent of die u mogelijk niet nodig heeft.

Na het voltooien van de eerste ronde in uw huis en het noteren van alles, herhaalt u de ronde en beslist u of de betreffende items een misschien krijgen of zeker op de weg-lijst terechtkomen. Verzamel alle woonaccessoires die op beide lijsten staan en sorteer ze op misschien en weg.

Meubels met een minimalistisch ontwerp.

Minimalistische meubels dienen vrij van overdaad te zijn. Een extravagante kroonluchter is bijvoorbeeld niet in lijn met minimalisme en dient te worden vervangen door een simpele hanglamp. Wellicht heeft u een kast die enkel versierd is met decoraties en eigenlijk meer als stofvanger fungeert dan dat het praktisch nut heeft – ook deze hoort niet thuis in een minimalistische levensstijl.

De kleuren hebben ook een belangrijke rol.

Wanneer u een minimalistische inrichting voor uw huis prefereert, is het essentieel dat de kleuren van uw muren en accessoires niet een bonte mix vormen. Op deze manier behoudt u een serene algehele uitstraling en kunt u het minimalisme op een kenmerkende wijze tot uiting laten komen. Kies voor pastelkleuren zoals wit, grijs of beige en voeg slechts enkele subtielere tinten toe, bijvoorbeeld in de vorm van schilderijen of kussens voor uw bank.

Is het mogelijk om de keuken op een minimalistische manier in te richten?

In de keuken lijkt het alsof je alles wat daar te vinden is nodig hebt. Maar laten we eerlijk zijn – wie heeft er niet minstens één plank of lade in de keuken die maar halfvol is? In mijn geval is dat de plank met de lunchboxen. Bovendien zijn er veel spullen in de voorraadkast die soms zelfs niet meer in onze gedachten opkomen. Dus als je je keuken op een minimalistische manier wil inrichten, moet je ook alles uitzoeken wat je niet meer nodig hebt.

Voor de keuken is het het beste om minimalistisch meubilair te gebruiken zonder poespas. Gesloten kasten zorgen ook voor meer rust en orde. Als je een beetje versiering in de keuken mist, kun je overwegen om iets nuttigs toe te voegen, zoals plantenpotten met verse kruiden. Deze kunnen eenvoudig aan de muur worden bevestigd met behulp van beugels, zonder onnodige ruimte in beslag te nemen op je oppervlakken. Een beetje groen zal je keuken direct opvrolijken.

In de woonkamer een minimalistische inrichting voor je huis.

Bij het inrichten van de woonkamer zijn minimalistische meubels met strakke lijnen en vormen absoluut essentieel. Het is belangrijk dat minimalistische meubels altijd een functie hebben en niet alleen als decoratieve accessoires worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld een plank heeft die alleen voor decoratie wordt gebruikt, moet u overwegen of u een echte functie voor de plank kunt vinden of dat u er vanaf moet zien. Functioneel meubilair, zoals een slaapbank met extra opbergruimte, is bijzonder handig.

De verlichting binnen een interieur is meestal prettig en ontspannend. Soms wordt het aangevuld met natuurlijke kaarsen of waxinelichtjes. Staande schemerlampen worden gebruikt als ze geen opvallende vormen hebben. Het is niet aanbevolen om directe spotverlichting te gebruiken in een minimalistisch interieur vanwege de te felle verlichting. Inbouwverlichting wordt vaak gericht op de muren om een warme en sfeervolle gloed te creëren.

Raamversiering gemaakt van natuurlijke materialen

Houten jaloezieën of lamellen, maar ook vouwgordijnen van een lichte stof, behouden het strakke uiterlijk. Natuurlijke materialen kunnen gebruikt worden om de muren in het interieur te decoreren. Ook donkere spiegels dragen bij aan een luxe maar rustige sfeer. Minimalistisch wonen heeft veel aandacht voor licht.

Kunnen planten wel of niet?

Bij het minimalisme in huis is het verstandig om één fraaie grote plant te kiezen in plaats van meerdere kleine planten. Als de plant ook nog eens strak en gestroomlijnd is, past deze perfect bij je nieuwe minimalistische interieur.

Houd het simpel

Nu je alle stappen hebt voltooid, is het nu tijd om een stap terug te doen. Herhaal voor jezelf de mantra ‘houd het eenvoudig’. Zorg ervoor dat de kleuren rustig zijn, verwijder alles wat overbodig is en onthoud de uitdrukking ‘less is more’. Desalniettemin hoeft je nieuwe interieur niet saai te zijn. Met de juiste aanpak kan een minimalistisch interieur juist warm, luxueus en gastvrij zijn.

Maxmeubel hoopt dat je veel genoegen beleeft aan het minimalistisch inrichten van je huis.