HOUTEN MEUBELEN BEHANDELEN WAT IS HET BESTE OM TE DOEN!

Houten meubelen behandelen

HOUTEN MEUBELEN BEHANDELEN MET OLIE – DE JUISTE MEUBELVERZORGING VOOR ECHT HOUT

Hout is een prachtig natuurproduct dat afkomstig is van loof- en naaldbomen. Meubelontwerpers verwerken dit materiaal dan ook maar al te graag in hun collecties. Houten meubels vragen om een goed en grondig onderhoud. Alleen als je ze met de juiste onderhoudsproducten behandelt, blijven ze langer mooi. De afwerking van het hout zal bepalen welk onderhoudsproduct je nodig hebt. Onze interieuradviseurs kunnen je in de winkel concrete tips geven over het onderhoud van je nieuwe houten meubels.

Waarom is het zo belangrijk om houten meubelen te onderhouden?

Hout is een levend materiaal dat blijft werken, ook als het meubel af is. Het is niet voor niets dat we het de hele tijd horen kraken. Bovendien zijn houten meubelen een natuurproduct met karakter. Het is bezaaid met granen en vertakkingen en vertelt dus ook verhalen. Om dit alles zo lang mogelijk te bewaren, is een zekere mate van zorg nodig.

Houten meubelen behandelen
Houten meubelen behandelen

Hoe ziet de regelmatige verzorging van houten meubelen er nu eigenlijk uit?

Natuurlijk moeten massief houten meubelen behandelen ook regelmatig stofvrij worden gemaakt. Hier is het voldoende om te werk te gaan met een droge, pluisvrije katoenen doek. Meubelzeep kan ook worden gebruikt. Bij lichte vervuiling is het raadzaam de tafel met een vochtige doek af te nemen – een vochtige doek is hier echter voldoende. Overgebleven vocht kan met een droge doek worden verwijderd. Dit voorkomt dat het vocht verder doordringt in het hout.

En hoe kan ik mijn houten meubelen op lange termijn in goede staat houden?

Massief houten meubelen behandelen het beste is met meubel olie – vooral tafels. Deze worden immers elke dag aan veel slijtage blootgesteld – bij het eten, spelen, werken of als opslagplaats. Een goede olie biedt de perfecte bescherming en garandeert een stof- en vuilafstotende laag. Het voorkomt ook dat het hout uitdroogt en zorgt ervoor dat het unieke karakter van het materiaal behouden blijft. Als een meubel echter onbehandeld wordt gelaten, is een houten product niet erg vergevingsgezind tegenover kleine slordigheden: een watervlek hier, een kras daar en – niet te vergeten – gemorste drankjes of etenswaren. Ruw hout houdt daar helemaal niet van!

Waarom altijd een hout reiniger gebruiken

Om houten meubelen behandelen zijn er altijd twee producten nodig. Dat is een hout reiniger en een onderhoudsmiddel.

Voordat het meubel er aan toe is om behandeld te worden met een onderhoudsmiddel. Moet altijd de oude onderhoudslaag worden verwijderd.

Een goed onderhoudsmiddel zorgt voor een buffer tegen dagelijkse vervuiling. Wanneer we de oude onderhoudslaag niet verwijderen maar direct een nieuwe onderhoudslaag aanbrengen. Wordt de oppervlakte niet schoon maar verspreiden we de vervuiling in de oude onderhoudslaag. Dit zorgt voor een minder mooi effect en uiteindelijk voor vlekken en een doffe uitstraling.

Om te voorkomen dat de vervuiling opstapelt is het van belang de oude onderhoudslaag eerst te verwijderen. Dit doen we met een goede hout reiniger .

Houten meubelen behandelen
Houten meubelen behandelen

Er zijn genoeg producten te koop ons advies lees altijd goed wat er op de verpakking staat!

Welke producten mag je gebruiken?

Het type product is afhankelijk van de manier waarop de houten meubels afgewerkt zijn. In onze winkel vind je een ruim aanbod onderhoudsproducten om houten meubelen behandelen. Houten meubels (massief of gefineerd) kunnen worden afgewerkt met de volgende producten:

Houten meubels met lak

Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen onder meer warmte- en vochtkringen. Lak is verkrijgbaar als kleurloze lak (mat, halfmat, zijdemat of glans), als transparante kleurlak of als dekkende kleurlak. Het onderhoudsadvies voor deze soorten lak zijn de Wood Care Kits Matt Royal. Indien er veel beschadig is kan je het beste eerst schuren en dan afwerken met lak.

Houten meubels met was

Was wordt meestal aangebracht op onbehandelde meubels, op meubels die voorzien zijn van een beitslaag of op meubels die reeds met was behandeld zijn. Deze afwerking met was geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan het meubel. Meubels die afgewerkt zijn met een waslaag, vragen op regelmatige basis een onderhoudsbeurt. Het onderhoudsadvies voor deze soorten hout zijn de Wood Care Kits WaxOil Royal.

Houten meubels met olie

Is je houten meubelen behandelen met een olielaag? Dan zal het hout minder snel vloeistoffen opnemen waardoor de kans op vlekken en kringen kleiner wordt. De olie dringt zich namelijk in het hout, waardoor het hout verzadigd raakt. Echter geeft een olielaag niet dezelfde bescherming dan een laklaag. Maar hiermee kan je wel beter de natuurlijke uitstraling van een meubel behouden, omdat het hout niet gaat glanzen en de nerf in het hout sterk voelbaar blijft.

Eikenhout, notenhout, teak, en beukenhout zijn geschikt voor deze olielaag. Om je meubel zo lang mogelijk mooi te houden, raden we je aan om het hout drie keer per jaar te behandelen. Het onderhoudsadvies voor deze soorten hout is de Wood Care Kit Royal.

Houten meubelen behandelen
Houten meubelen behandelen

Tip Olijf olie is een heel goed alternatief werkt goed en is veilig voor uw meubelen!

Meubels van Teak hout

Teak is een redelijk harde houtsoort die afkomstig is van de teakboom. Deze boom groeit voornamelijk in Indonesië en India. Deze houtsoort kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur ervan is lichtbruin tot goudbruin. Het oppervlak voelt tamelijk zacht of vettig aan, doordat er zich olieachtige stoffen in het hout bevinden. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor, dat het hout ‘leeft’. Dat betekent dat kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Dat bepaalt eveneens het authentieke karakter van teak. Het onderhoudsadvies voor dit soort hout is de Wood Care Kit Royal.

Meubels van onbehandeld hout

Ook onbehandeld hout vraagt nog wel enige vorm van bescherming. Toch wordt er bij deze houtsoort geprobeerd om de uitstraling en kleur zo natuurlijk mogelijk te houden. Het beste is dit met hg of gewoon een vochtige doek te doen. Om alles zo natuurlijk mogelijk te houden.

Bijenwax

Houten meubelen behandelen met bijenwax, dit is al jaren een goed middel voor houten meubels. En wij van maxmeubel staan gerant dat dit de beste vorm is om uw meubels in top conditie te houden. Nog vragen stel ze gerust info@maxmeubel.nl

Houten meubelen behandelen
Houten meubelen behandelen